مجله دریا حسابان

مفاصا حساب چیست؟

مفاصا حساب چیست؟

اشتراک گذاری در:

Telegram
WhatsApp
Twitter

مفاصا حساب چیست؟

مفاصا حساب یکی از اصطلاحات متداول در زمینه حسابداری و مالیات است. مفهوم این عبارت در لغت به معنی تسویه حساب است. به این معنی که اگر قراردادی مابین افراد چه حقیقی و چه حقوقی بسته شود. سپس مدت اعتبار آن به پایان برسد و تمام حساب و کتاب های مربوط به آن انجام شوند طرفین می توانند درخواست تسویه حساب نمایند. بر همین اساس می توان این نوع حساب را سندی دانست که بعد از رسیدگی به حساب افراد یا مودی مالیاتی به آن ها به نشانه تسویه حساب تقدیم می شود.

در واقع مفاصا حساب سندی محکم می باشد که بعد از صدور آن هیچ‌ عدد و ارقامی پیش از ان مد نظر قرار نمی گیرند. همچنین این سند نشان دهنده آن است که تا زمان تاریخ دریافت آن، تمامی حساب ها و بدهی ها تسویه شده اند. همچنین هزینه های انجام گرفته با درآمدها هماهنگ بوده و هیچ ابهامی در این زمینه وجود ندارد.

چه قراردادهایی مشمول مفاصا حساب می‌شوند؟

به طور کلی تمامی ‌قراردادهایی که به صورت حقیقی و حقوقی میان افراد بسته می شوند مشمول مفاصا حساب می شوند. در نتیجه لازم است تسویه حساب‌های این قرارداد‌ها بر اساس قوانین مرتبط با این موضوع به انجام برسند. قراردادهای مربوط به نقل و انتقال سهام، بیمه، اجاره مسکن و تمامی ‌قراردادهای پیمانکاری جزو این نوع حساب بشمار می آیند.

مهم ترین و رایج ترین مفاصا حساب کدامند؟

بر اساس آنچه که در مورد مفاصا حساب ذکر شد، این نوع گواهی تسویه حساب شامل طیف گسترده ای از قرارداد ها در زمینه های مختلف می شود. با این حال اگر بخواهیم تعدادی از مهم ترین آن ها را نام ببریم باید به موارد ذیل اشاره کنیم.

  • پیمانکاری
  • مالیاتی
  • نقل و انتقال سهام
  • حساب خودرو
  • حساب بیمه

مفاصا حساب پیمانکاری چیست؟

منظور از مفاصا حساب پیمانکاری تهیه لیست بیمه کارگران شاغل زیر نظر پیمانکار است. در واقع رد کردن این لیست به معنای عمل کردن به تعهدات بیمه ای در قبال سازمان بیمه تامین اجتماعی می باشد. لازم به ذکر است که حق بیمه برای قرارداد های پیمانکاری برابر با 6.6% ناخالص کارکرد است. البته حق بیمه در زمینه قرارداد هایی فاقد شرایط طرح های عمرانی 15% می باشد.

این میزان در شرایطی که تهیه مصالح، تجهیزات و ابزارهای مورد نیاز بر عهده پیمانکار باشد به 7% تقلیل می یابد. گفتنی است که در زمان صدور سند تسویه حساب پیمانکاری بخشی بیمه بیکاری متعلقه که 9.1% حق بیمه را در بر می گیرد باید مورد محاسبه قرار بگیرد.

منظور از تسویه حساب مالیاتی چیست؟

مفاصا حساب مالیاتی یکی از رایج ترین انواع گواهی های تسویه حساب می باشد که به طور مفصل در قانون مالیات های مستقیم به آن پرداخته شده است. در حقیقت اخذ گواهی تسویه حساب مالیاتی، در شرایطی انجام می شود که که مودیان مالیاتی، چه افراد حقیقی و یا حقوقی، بدهی مالیات های خود را پرداخت کرده باشند. همچنین حساب های سود و زیان و اظهارنامه های خود را ارائه داده باشند. بعد از انجام این کار اداره مالیات اقدام به بررسی وضعیت مالیاتی افراد کرده و حساب این افراد را تسویه می نماید و سند تسویه حساب مالیاتی به نشانه پرداخت مالیات و عدم بدهی آنان را صادر می کند.

مطلب پیشنهادی:   آل این وان چیست؟

جهت اخذ مفاصا حساب مالیاتی، لازم است در قدم اول برای ثبت اظهارنامه مالیاتی و پرداخت قبض مالیاتی خود، اقدام کرد. به این صورت که ابتدا یک درخواست کتبی جهت دریافت گواهی مربوطه ارائه نمود. بعد از دریافت درخواست توسط رئیس امور مالیاتی یا رئیس گروه مالیاتی، دستور صدور این گواهی به واحد مالیاتی صادر می شود. در مرحله بعدی کارشناس مالیاتی، پرونده مالیاتی فرد درخواست کننده را مورد بررسی قرار می دهد. سپس اقدام به تهیه خلاصه پرونده مالیاتی کرده و آن را جهت بررسی و تایید نهایی، به کارشناس ارشد یا رئیس گروه مالیاتی ارجاع می دهند.

این مرحله از دریافت مفاصا حساب میزان بدهی مالیاتی مودی تعیین شده و آن را جهت پرداخت در زمان مقرر به او اعلام می کنند. بعد از طی مراحل فوق گواهی تسویه حساب مالیاتی برای فرد درخواست دهنده صادر می شود.

تسویه حساب نقل و انتقال سهام چگونه صادر می شود؟

مفاصا حساب نقل و انتقال سهام، یکی دیگر از انواع گواهی های تسویه حساب مالیاتی می باشد. بر اساس این گواهی شخص انتقال دهنده سهام، مالیات تعیین شده برای فعالیت خود را پرداخت می کند. افراد حقیقی یا حقوقی که به عنوان انتقال دهنده سهام شناخته شده باشند بعد از نقل و انتقال سهام و در جهت دریافت گواهی تسویه حساب مالیاتی باید مالیات مربوطه را پرداخت نمایند.

چگونگی دریافت این گواهی مالیاتی به این ترتیب است که شخص متقاضی دریافت آن،‌ باید مدارک لازم که در رابطه با سهام و نقل و انتقال آن می باشند را ارائه کند. سپس درخواست دریافت گواهی را از اداره مالیات بنماید. در صورتی که مدارک مربوطه کامل و بدون نقص باشند. همچنین میزان مالیات تعیین شده از سوی شخص پرداخت شده باشد، گواهی در اسرع وقت صادر خواهد شد.

اقدام لازم جهت دریافت مفاصا حساب خودرو

یکی از متداول ترین درخواست ها برای مفاصا حساب مالیاتی مربوط به خودرو است. برای دریافت این گواهی فرد متقاضی باید ابتدا به سامانه جامع مالیاتی مراجعه کند. سپس در آن اظهارنامه مالیاتی مربوط به خودروی خود را به ثبت برساند. به این ترتیب مالیات تعیین شده برای خودرو را پرداخت می کند. بعد از طی این مرحله و پرداخت کلیه بدهی های مربوطه از طریق همان سامانه می تواند گواهی تسویه حساب مالیاتی خودرو را دریافت کند. لازم به ذکر است که طی انجام مراحل تسویه مالیات از فرد متقاضی در زمینه درخواست گواهی جهت نقل و انتقال خودرو سوال خواهد شد.

حال اگر پاسخ فرد مثبت باشد روال کار از سر گرفته شده و مفاصا حساب خودرو برای او صادر می شود. لازم به توضیح است که بعضی از مشاغل که درآمد آنها از طریق خود رو می باشد نیز مشمول پرداخت مالیات خواهند بود. مالکان خودروهای باری و مسافربری، سنگین و نیمه سنگین و غیره نیز موظف به پرداخت مالیات هستند.

مطلب پیشنهادی:   معرفی نرم افزار حسابداری محک

تسویه حساب شهرداری چیست؟

مفاصا حساب شهرداری از دیگر گواهی های تسویه حساب مالیاتی است که بر اساس آن، در زمان انتقال املاک تجاری در دفترخانه، ارائه آن جزو الزامات است. زیرا گواهی تسویه حساب شهرداری حاوی اطلاعاتی است که طی آن ها شهرداری پرداخت مالیات و عوارض و بدهی مالیاتی شخص مالک را تایید می کند. در نتیجه مانعی برای انجام معامله و خرید و فروش ملک تجاری وجود ندارد. حال ممکن است این سوال پیش بیاید که چگونه می توان این گواهی را دریافت نمود.

در جواب باید گفت که جهت دریافت مفاصا حساب شهرداری باید به صورت حضوری اقدام کرد. بنابراین لازم است مالک ملک تجاری، نامه استعلام وضعیت مالیات را از دفترخانه دریافت نماید. سپس آن را جهت پرداخت عوارض، به اداره مالیات شهرداری ارائه دهد. در مرحله بعد و پس از پرداخت عوارض و کلیه بدهی های مالیاتی متعلق به املاک، گواهی مربوطه را از شهرداری دریافت کند. لازم به ذکر است بعد از انجام مراحل تعیین شده گواهی حساب شهرداری ظرف مدت کوتاهی برای شخص متقاضی صادر می شود.

نحوه دریافت گواهی تسویه حساب بیمه

بر اساس ماده ۳۷، ۳۸ قانون تامین اجتماعی امکان دریافت مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی برای افراد متقاضی مهیا شده است. به موجب این قوانین تمامی کارفرمایانی که قراردادهای پیمانکاری یا غیر پیمانکاری را با افراد بسته اند موظف به اخذ این گواهی هستند. در واقع کارفرما باید بعد از اتمام کار، نسبت به دریافت این گواهی اقدام کند.

نحوه اخذ آن نیز به این ترتیب است که پیمانکار، ابتدا باید گواهی پایان کار را از کارفرما دریافت کند. سپس آن را به سازمان تامین اجتماعی ارائه دهد. در مرحله بعد سازمان تامین اجتماعی پس از بررسی مدارک مربوط به پرداخت مالیات متعلقه و تایید پرداخت مبلغ آن از سوی کارفرما، گواهی مربوطه را صادر می کند.

جمع بندی

در این مطلب به طور مفصل به مفاصا حساب در زمینه های مختلف پرداختیم و نکات و موارد مهمی را در همین رابطه عنوان کردیم. در پایان باید یادآور شد که دریافت این گواهی برای انجام بسیاری از امور از جمله نقل و انتقال سهام، ملک و دریافت حق بیمه ضروری است. همچنین با توجه به توضیحاتی که در خصوص این گواهی عنوان شد می توان آن را نوعی تسویه حساب در زمینه مالیات دانست که افراد مشمول پرداخت مالیات باید آن را انجام دهند. همچنین باید اظهار داشت که تسویه حساب مالیاتی و دریافت این گواهی طیف گسترده ای از بخش های مختلف را در بر می گیرد.

این مقاله چقدر براتون مفید بود؟

از ۱ تا ۵ امتیاز بدید.

میانگین رتبه 5 . تعداد رای: 1

مفاصا حساب چیست؟
Telegram
WhatsApp
Twitter

جدیدترین های نرم افزار:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

منوی دسته بندی های خود را در تنظیمات تم -> سربرگ -> منو -> منو موبایل (دسته ها)
اولین منوی راه اندازی خود را اینجا ایجاد کنید
سبد خرید
شروع به تایپ کردن برای دیدن پستهایی که دنبال آن هستید.
فروشگاه
وبلاگ
حساب کاربری من

عضویت در خبرنامه

برای دریافت آخرین اخبار، تخفیفات و محصولات عضو شوید